Wino białe lub czerwone? Na co zwracać uwagę dobierając wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do potraw zawędrowała też do naszego kraju. Coraz to częściej na naszych stołach gości ten szczególny trunek. To kłopotliwe, okazuje się, że nasza wiedza dotycząca tego, w jaki sposób dobierać wino do potraw nie jest nadmiernie rozbudowana. Podpowiadamy które wino pasuje do których potraw.
Wino czerwone
Jakie wino pasuje do past?
Makarony najodpowiedniej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być niemniej jednak lekkie. Jeżeli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najlepiej wino czerwone. W końcu takie danie wolno zestawić również z winem różowym.
wino bag in box
Z którym winem serwować ryby?
Stara norma powiada, iż do ryb najpoprawniej pasuje wino białe. Należałoby jednakże nie zapominać, że nie jest to bezwzględna reguła. Jeśli podajemy gościom zupę rybną, możemy podać ją z winem czerwonym. Warunek jest jednakże jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.
Z jakim winem najporządniej komponuje się mięso?
W tym wypadku dużo zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu serwować można zarówno wino białe, jak oraz czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to może to być wino lekkie. W przypadku kurczaka z rożna w grę wkracza wyłącznie wino czerwone. Cielęcina ma możliwość być serwowana czy też z młodym winem czerwonym, czy też musującym winem różowym. Jeśli na stole pojawi się mięso smażone, zaopatrzyć wypada się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.