Dobra kuchnia włoska
Pragniesz smacznie zjeść? Spośród szerokich opcji, które oferuje europejska sztuka kulinarna na wyjątkową uwagę zasługuje kuchnia włoska. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że włoska kuchnia to kalejdoskop smaków, połączeń oraz spora porcja składników odżywczych.
Charakterystyczne włoskie smaki
Naszym rodakom włoska kuchnia, kojarzy się przede wszystkim z pizzą i makaronem i czasem z owocami morza. Tymczasem włoskie gotowanie to również takie przysmaki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Klasyczne włoskie jedzenie
Pasty są podstawą włoskiej kuchni. We Włoszech przyrządza się makarony w dziesiątkach form. Praktycznie trudno wyobrazić sobie produkty których nie da się dodać do makaronu. czytaj więcej o naszej restauracji Owoce morza, szeroki wybór mięs, np. wołowe czy drobiowe i przeróżne przyprawy, sprawiają, że makarony nie mogą się przejeść.
Kolejnym typowym daniem jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech lecz z Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoska potrawa. Prawdziwa włoska pizza to cienkie ciasto oraz niezbyt duża ilość dodatków. Najpopularniejsza jej wersja to margharita z serem. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być szczupli.
Włoskie dania to znacznie więcej niż jedynie pizza i pasta. To również canelloni, tortellini, ravioli i liczne desery – np. tiramisu czy panettone. Będąc we włoskiej restauracji nie warto zapominać o winie czy o wspaniałych serach- ricotty, mozarelli oraz pecorino.
Zobacz film