polecana restauracja w Krakowie

Kraków- nie jedynie budowlane zabytki, ale także wspaniała kuchnia
Kraków to na pewno jedno z najpiękniejszych i w najwyższym stopniu bogatych w tradycję polskich miast – nie da się kłócić z tym sformułowaniem. Niemniej jednak stolica Małopolski to nie tylko Wawel i ładne zabytki – to też sztuka kulinarna oraz regionalne dania oraz produkty, z których słynie Kraków. Duża grupa wędrowców zdaje się zapominać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, ponieważ krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, zwłaszcza, kiedy chodzi o dania oraz regionalne produkty.

najlepsze polskie jedzenie w Krakowie

   

Lokalne produkty z Krakowa
Nie byłoby kuchni bez renomowanych artykułów. Kraków słynie przede wszystkim z zachwycającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Gigantycznym powodzeniem cieszy się także masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy lub sól wielicka. Te produkty wielokrotnie tworzą podstawy lokalnych dań kuchni Krakowskiej.

Kuchnia Krakowa – lokalne dania oraz potrawy
Chociaż kuchni Krakowa obfituje w ogrom przepysznych regionalnych produktów – podróżnicy na ogół szukają gotowych dań, które za pomocą wrażeń kubków smakowych opowiedzą tradycję kulinarną stolicy Małopolski. I tu Kraków nie ma powodów do wstydu. Smakosze dań mięsnych mogą pokusić się o skosztowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej lub jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Potrawy rybne to tudzież karp w zalewie octowej lub też karp zatorski wędzony. Pasjonaci zup powinni skosztować żurek po krakowsku lub też barszcz czerwony krakowski.
Niemniej jednak to, z czego najbardziej słynie Kraków w Polsce oraz na całym globie to nie danie główne, zupa lub przystawka – to frykas, który można traktować jako zwykły specjał. Mowa bezsprzecznie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o konturze koła. Wyróżniają go też reprezentatywne sploty, jakie wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki muszą posiadać średnicę pomiędzy 12 a 17 centymetrów oraz ważyć do 120 gramów. Zwykle obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem lub ewentualnie kompozycją suszonych ziół.
Mniej popularnym, choć też uznawanym za regionalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, pieczone na bazie zakwasu żytniego. Powierzchnia chleba pokryta jest otrębami żytnimi – chleb ten można rozpoznać też po charakterystycznych pęknięciach i grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/nasze-restauracje/fiorentina/   
Jak widać, Kraków stoi nie jedynie Wawelem i Sukiennicami – to również raj dla smakoszy, którzy poszukują innowacyjnych, krajowych regionalnych kuchni oraz artykułów, za pomocą jakich mogą o dużo odpowiedniej zapoznać Kraków oraz jego okolice.