makarony z mozzarellą

Rozkoszny, jednoczący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim artykule mowa? Naturalnie, chodzi o mozzarellę. Znany na całym globie ser pochodzi z południowych regionów Włoch, a całkowicie z rejonu Kampania. Własną popularność zawdzięcza nie jedynie dzięki łagodnemu smaku, jednakowoż również charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają absolutnie nowego oblicza – ser w specjalistyczny sposób rozciąga się, ale równocześnie nie zmienia własnego łagodnego oraz naturalnego smaku.

tiramisu

Jak i z czego powstaje mozzarella?
Miłośnicy włoskiej pizzy lub też innych potraw, czy to z makaronami lub ewentualnie innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym właśnie serem nieczęsto zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie artykuły seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic bądź też mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest wybitnie charakterystyczne dla mozzarelli to również jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt oraz smak. Ewidentnie ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w szczególnych pojemnikach oraz opakowaniach, w których jest zanurzona niedużą ilością serwatki. Dzięki temu ser jest bezustannie świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus towary sero podobne

włoskie produkty   

Wszyscy fanatycy serów, restauratorzy, kucharze czy najzwyczajniej w świecie stereotypowi ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w rzeczy samej ser. W większości wypadków sprzedawany towar to artykuły seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach opakowań. Ten problem dotyczy także mozzarelli. W jaki sposób wspomniano na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej w największym stopniu znana i legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania według sztampowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, zarówno nazwa i receptura są wpisane na listę artykułów chronionych i tradycyjnych.

mozzarella

Skąd w następstwie tego wziąć kreatywny, rozkoszny ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać się do przetestowanych delikatesów. Trzeba jednakże liczyć się z tym, że nowatorski włoski ser będzie mnóstwo droższy, niż wyprzedawane w dyskontach artykuły seropodobne. Jako miłośnicy tradycyjnego sera mozzarella możemy ogłosić jedno – w gruncie rzeczy warto dopłacić i upajać się pysznym smakiem.